...Reis in Gambia

In de voetsporen van Kunta Kinteh... hoogtepunten

Voorwoord

Mijn Bezoek aan Gambia was in 2005. Op dit moment (januari 2017) is Gambia onrustig omdat de president (Yahya Jammeh) niet wil opstappen voor de nieuw gekozen president (Adama Barrow). Senegal is nu het land binnen gevallen. De toeristen zijn uit het land gehaald en er geld nu een negatief reis advies.
Ondertussen is de president opgestapt en zal het negatief reis advies binnenkort weer verdwijnen.

1. Krokodillenpoel Bakau

Krokodillenpoel Bakau Bij Bakau ligt de krokodillenpoel Kachikally. Er is hier een klein museum. Als je verder loop kom je bij een poel. Hier ligt een meterslange nijl krokodil. Toch even schrikken om er naast te staan.
De krokodillen zijn goed gevoerd en de gids zal al snel zijn hand uitsteken om hem te aaien. Voor de durfals bestaat nu de mogelijkheid om de krokodil zelf aan te raken wat een apparte ervaring is. Dit kan redelijk veilig maar vergeet nooit het is een wild dier en er staat in dit geval dus geen hek tussen jou en dit wilde dier!

2. Bijilo Forest Park

Bijilo Forest Park Bijlo Forest Park bij Serrekunda staat ook wel bekend als Monkey Town. Er zitten hier dus ook veel apen. Het is een mooi park om door te lopen. De apen die je tegenkomen zijn gewend aan de toeristen en worden vaak gevoerd. Dit is te merken want de apen zijn brutaal geworden. Pas goed op zeker als je zelf besluit om de apen pinda's te voeren!

3. Banjul

Banjul arch22 De hoofdstad van Gambia ligt aan de rivier de Gambia. Verwacht hier niet veel cultuur te zien.
Hier heb je een kathedraal met golfplaten en slecht wegen. Maar het is zeker intersant om te zien hoe de mensen in Gambia in de stad leven. Het enige noemswaardig gebouw is eigenlijk Arch 22 een triomfboog gebouwd in 1996 ter herindering aan de coupe op 22 juli 1994 waardoor Yahya Jammeh president werd.
Banjul heeft maar 35.000 inwoners en is kleiner dan de stad Serrakunde in Gambia. Een drukke plek in Banjul is de Albert markt

4. Sint James eiland

Sint James Eiland Sint James eiland ligt in de rivier de Gambia zo'n 40 kilometer van Banjul. Het eiland werd gebruikt als verzamelpunt voor de slaven die op het afrikaanse vastland gevangen werden genomen. Het verhaal van Roots speelde zich hier af. Kunta Kinteh zat gevangen op het eiland. De slaven werden op onmenselijke manier voorbereid op hun lange overtocht. Ze werden hier een aantal weken gevangen gezet en fysiek en geestelijk afgezwakt zodat ze aan boord niet in opstand zouden komen.
Ze werden naar plantages gebracht in onder andere de verenigde staten, de Antillen en Suriname. Het eiland is aan het afbrokkelen en zal langzaam maar zeker verdwijnen in de rivier de Gambia

5. Makasutu park

Makasutu Dit park laat je genieten van de prachtige natuur in Gambia. Leer een palmboom beklimmen zoals de palmwijntappers doen en proef de zum zum (alcohol houdende palmwijn) deze drank heeft een hoog alcoholpercentage!
Je kunt hier uren rondlopen het park zelf bestaat uit savannes, mangroves, tropisch regenwoud en graslanden. Met een kano door het mangrovebos in het park is een aanrader. In het park leven veel bavianen en heel veel soorten kleurige vogels.