Praag

De gouden stad ... hoogtepunten

1. De Praagse burcht

Een van de bekendste bezienswaardigheid is natuurlijk de Praagse burcht. Een bezoek hieraan mag eigenlijk niet ontbreken bij een stedentrip Praag
Nog steeds huisvest de regering van Praag in een van de vele gebouwen van de burcht.

In dit enorme complex zijn er verschillende bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld het gouden straatje. Gouden straatje In dit smalle straatje staan kleine huisjes.
Het straat kreeg de naam gouden straatje omdat hier in de 17de eeuw goudsmeden woonden.
Later hebben hier ook nog enkele beroemde schrijvers gewoond.
Het straatje raakte in verval en halverwege de 20ste eeuw werd het ontruimd en opgeknapt.
Het huis op nummer 20 is het oudste en meest oorspronkelijke.
Vandaag de dag zitten er souvenierswinkels in deze panden.

In de Praagse burcht bevinden zich meerdere kerken.
Sint Vitus Kathedraal De bekendste is de Sint Vitus kathedraal.Het is het herkenningspunt van praag en torent boven de burcht uit.
In 1344 werd begonnen aan de bouw maar werd pas in de 19de en 20ste eeuw afgerond. Er is een mogelijkheid om de toren te beklimmen en van het uitzicht over Praag te genieten. In de kathedraal bevind zich de sint Wenceslas kapel in 921 werd Wenceslas prins van bohemen en in 935 werd hij vermoord door zijn jongere broer
terwijl hij zich vasthield aan de koperen ring in het noord portaal van de kapel.
Al snel staat er een rij voor de ingang van de kerk.Deze wordt overspoeld door toeristen.
De kerk is zeker de moeite waard om te bezichten.

Verder is er nog de Sint Joris Basaliek met klooster te vinden in de Praagse Burcht. Daarnaast zijn er nog genoeg bezienswaardigheden om je dag te vullen bij dit hoogtepunt.

2. De Karelsbrug

Karelsbrug Deze brug is al staat al vroeg vol met mensen. Verschillende straatartiesten zijn hier te vinden
De brug is het beroemste bouwwerk van Praag en werd in 1357 in opdracht van Karel IV. Tegenwoordig is het een voetgangersbrug. Tot 1741 was het de enige brug over de Moldau. De brug is 502 meter lang en gemaakt van zandsteenblokken.
De brug heeft 2 brugtorens, 1 aan iedere zijde.De brug is aan beide zijde versiert met beelden.
Bij het stadsdeel kleine zijde (mala strana) stroom de duivels beek onder de brug door
Vanaf de brug heb je uitzicht op de watermolen in de duivelsbeek.

3. De oude stad

De oude stad (Stare mesto) staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en bevat vele bezienswaardigheden.
Op het plein van de oude stad staat stadhuis met zijn beroemde astronomische klok.
Stadhuis De toren van het stadhuis kan je beklimmen en vanaf boven heb je een mooi uitzicht over de stad en het plein onder de toren. Er is een lift aanwezig in de toren (buiten werking toen ik er was). In plaatst van een trap loopt er in de vierkanten toren een pad schuin omhoog langs de muren totdat je boven aankomt bij een korte wenteltrap.
Met een stoplicht wordt bepaald of de mensen omhoog mogen of naar beneden. Het stadhuis werd gebouwd in 1338 toen koning Jan de Blinde een gemeenteraad oprichtte. Het werd voordurend uitgebreid.
In de tweede wereld oorlog werd het flink beschadigd door de nazis.
Na de tweede wereld oorlog is het gebouw grondig gerenoveerd.

Aan de overkant van het plein zie je de Tynkerk staan. De kerk staat helemaal ingebouwd, maar de vele spitsen vallen meteen op.
Ook bevindt de Sint Nicolaaskerk zich aan dit plein. Een eind je verder op bevindt zich de Kruittoren met in de buurt van de de Kruittoren een groot winkelcentrum.

4. Het Petrin Park

Aan de kleine zijde bevindt zich het grootste park van Praag het Petrin Park. Het loopt tegen de heuvel omhoog en geeft een mooi uitzicht over de stad en de Praagse Burcht. Petrin park Het park heeft een uitkijktoren die een beetje doet denken aan de Eifeltoren. Er staan verschillende kerken in het park waaronder een Noors kerkje. Ook vind je hier De Hongermuur. Tussen 1360 en 1362 liet Karel IV langs de zuidzijde van de kleine zijde bouwen als bescherming. De naam Hongermuur komt doordat karel IV besloot om de muur te bouwen om het volk van werk te voorzien toen er een hongersnood dreigde
Je kan de heuvel in het Petrinpark omhoog met een treintje dat wordt voortgetrokken met een kabel, de funiculaire. Deze werd vroeger door stoom omhoog getrokken, het werd gebouwd om bezoekers omhoog te brengen tijdens de wereld tentoonstelling in 1891. In 1965 werd de funiculaire gesloten omdat een deel van de heuvel was ingestort. Maar sinds 1985 is de funiculaire weer hersteld.

5. Het Dansende Huis

Dansende huis Dit moderne gebouw bevat kantoren.Deze moderne architectuur is niet wat je in praag verwacht. Toch past dit bijzondere gebouw wel in het straatbeeld.
Het ligt aan de rivier de Moldau. Het gebouw is ontworpen door de Tsjechische architect Vlado Milunic en de Canadese architect Frank Gehry. In 1994 werd begonnen aan het gebouw en in 1996 werd het voltooid op een plaats waar in de tweede wereld oorlog een gebouw werd verwoest.
Het gebouw is eigendom van ING. Eigenlijk was de naam van het gebouw Ginger en Fred. Naar de dansers Ginger Rogers en Fred Astaire omdat het op een paar dansers leek.
Het kreeg al snel de bijnaam het Dansende huis.

6. Loreto Heiligdom

Loreto heiligdom Het Loreto Heiligdom werd in 1626 gebouwd.Sinds dien is het eigenlijk een soort bedevaartsoord geweest.De Loretoschat is in het gebouw te bezichtigen, de meeste stukken van de schat zijn uit de 16de tot de 18de eeuw.
De loreto kerk en bijbehorende kappelen zijn een kopie van de Santa Casa kerk in het Italiaanse plaatsje Loreto.
De klokkentoren heeft een carillon met dertig klokken waaruit ieder uur een Mariahymne klinkt. Het heiligdom wordt onderhouden door de naburige gemeenschap van kapucijner monniken.

7. Letna park

Letna Park Op een plateau boven de Moldau ligt het Letna park. Bovenop staat een gigantische metronoom. Het staat op de sokkel waar vroeger een reusachtig beeld van Stalin was.Dit werd in 1962 opgeblazen na de fluwele revolutie. Verder is er nog een opvallend paviljoen. Het Hanaupaviljoen met zijn gietijzeren dak doet tegenwoordig dienst als restaurant. In het park zijn veel skaters met hun stunts bezig. Wat deze plek zo bijzonder maakt is het uitzicht. Je kijkt over de stad en de Moldau en hier kan je goed zien hoeveel bruggen Praag heeft.