Venetië

Stad van het water

1. De Sint Marco basaliek

Sint Marco basaliek Aan het San Marco Plein ligt de grootste kerk van Venetië de San Marco Basaliek.
De huidige basaliek is de derde kerk die op deze plaats staat. De kerk is gebouwd rond 1060. De kerk heeft 5 koepels en is rijkelijk versiert. Er staan verschillende torentjes op de kerk. Het interieur staat bekend om de vele mozaïeken en golvende marmeren vloeren.

2. Rialtobrug

Rialtobrug Deze brug is de bekendste van de vier brugen over Canal Grande. De huidige brug werd voltooid in 1591 en bestaat uit een steen boog over het water.
In het midden bevinden zich winkeltjes en links en rechts kan je langs het water lopen.

3. Dogepaleis

Dogepaleis Het Dogepaleis is het paleis van de Doge, de leider van de republiek Venetië .
Het ligt aan het san marco plein. Het paleis is gebouwd tussen 1309 en 1424, maar de fundamenten komen uit de 9de eeuw.

4. Brug der Zuchten

Brug der zuchten De brug der zuchten verbind het Dogepaleis met de gevangenis. Mensen die berecht werden werden via deze brug naar de gevangenis gebracht.

5. Canal Grande

Canal Grande Canal Grande is de levensader van Venetië op het water zie je de vele gondels. Alles wordt over het water gedaan. Van bevoorraden van de winkels tot vuilnis ophalen.
Vanaf Canal Grande zijn er veel aftakkingen die de stad doorkruisen.

6. Campanile

Campanile Deze 98,5 meter hoge klokkentoren staat op het San Marco Plein. De toren is opgebouwd uit baksteen, heeft een klokkenkamer met 5 klokken en een observatorium.
De spits is piramidevormig. De eerst toren in 1173 deed dienst als vuurtoren. Inde zestiende eeuw kreeg de toren de huidige hoogte. De toren heeft een spiraalvormige opgang zodat men te paard helemaal naar boven kon rijden. In 1902 stortte de toren in toen men er een lift in wou aanbrengen. De toren werd herbouwd met een verborgen betonskelet.